Blog > Komentarze do wpisu
Tagliatelle z rukolą i szynką parmeńską

Składniki na ok 3 porcje:

4 kłębuszki makaronu tagliatelle

12 cienkich plastrów szynki parmeńskiej (na 2 osoby 8)

garść rukoli

suszone pomidory

śmietanka 30%  około 250 ml (na oko 2/3 opakowania 375 ml)


Przygotowanie:

Na patelnię wlewamy tochę oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, następnie wrzucamy kilka (-naście dla tych co lubią) pokrojonych w paski suszonych pomidorów i podsmażamy około 2-3 minuty na średnim ogniu. Po chwili dolewamy śmietankę i gotujemy aż zgęstnieje (z mojego doświadczenia wynika że najszybciej gęstnieje śmietanka firmy Mlekovita). Kiedy będzie już miała odpowiednio gęstą konsystencję, musi oblepić makaron, wrzucamy na patelnię gorący makaron, mieszamy, dodajemy garść rukoli - wszystko razem delikatnie mieszamy i od razu podajemy na stół; to bardzo ważne bo rukola "flaczeje". Na talerzach układamy kopiec z makaronu i na wierzch kładziemy skęcone plastry szynki parmeńskiej.

Smacznego!

 

środa, 30 grudnia 2009, intro-spekcja

Polecane wpisy

statystyka