Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto marchewkowe

Jak tylko spróbowałam pierwszego kawałka ciasta marchewkowego wiedziałam, że to jest to czego szukałam... M. także podziela moje spostrzeżenia... i nadziwić się nie może, że w tym cieście jest marchew ;) wiedziałam, że dobrym posunięciem w tym przypadku jest powiedzenie mu po fakcie ;) Przepis znalałam u Cudawianki, proszę oto link do oryginału. Oczywiście jest mnóstwo różnych wariacji na temat tego przepisu - ale mi najbardziej odpowiada ciasto bez dodatków w środku, o.

ciasto marchwiowe przygotowanie

Robienie tego ciasta to była czysta przyjemność :) Właczyłam sobie ulubione radio i przy jego dzwiękach tarkowałam marchew, a potem wszystko miksowałam. Ogólnie jest to najszybsze ciasto jakie robiłam w życiu :)

Składniki, trochę zmodyfikowane w porównaniu do oryginału:

- 6 dużych marchwi

- 4 jaja od kury biegającej

- 1 i pół szklanki cukru (ja dałam mniej - jedną czubatą szklankę)

- 2 szklanki mąki

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 płaska łyżeczka sody

- aromat waniliowy

- 3/4 kostki margaryny

- cukier puder

Najpierw rozpuściłam margarynę w garnku na małym ogniu i odstawiłam do wystygnięcia. Marchew obrałam i starłam na najmniejszych oczkach tarki, wyszło mi ponad dwie szklanki i do ciasta dodałam wszystko. Potem do miski wbiłam jajka i ubiłam je z cukrem. Następnie dodałam szklankę mąki, sodę i aromat waniliowy, znowu zmiksowałam. Dodałam marchew i drugą szklankę mąki, zmiksowałam ponownie, potem jeszcze wlałam ostygłą margarynę i zmiksowałam ostatni już raz. Ciasto ma śliczny jasnopomarańczowy kolor :) Formę do ciasta wysmarowałam masłem, obsypałam bułką tartą i wlałam ciasto. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni i tak piekłam około 15 minut, potem jeszcze 45 minut na 180 stopni. Ciasto pięknie wyrosło, kiedy trochę ostygło udekorowałam je lukrem zrobionym z cukru pudru i wody.

ciasto marchewkowe

czwartek, 28 stycznia 2010, intro-spekcja

Polecane wpisy

Komentarze
hetepheres
2010/01/29 10:09:26
Świetne ciasto, super szybkie, super pyszne.
Jastem fanka przypraw korzennych i do marchewkowca tez ich nie zaluje ;) (wsypuje gotowa przypr. do piernikow, a nawet i sam cynamon).
Pozdrawiam :)
-
cuda.wianki
2010/01/31 23:23:18
wlasnie takie nam najbardziej smakuje! fajnie, ze i Wy je polubiliscie :-))
statystyka