Blog > Komentarze do wpisu
Przetwory z suszonych pomidorów

Nazwałabym to właściwie "Trochę słońca Tajlandii zawekowane z pomidorami".

Z podróży po Tajlandii przywiozłam suszone pomidory, które kupiłam z myślą o przetworach właśnie. Przywiozłam też papryczki chilli które nanizane na nitkę zdobią teraz moją kuchnię, oprócz tego makarony, sosy, przyprawy... mam nadzieję, że moja kuchnia na tym skorzysta :-)!

Smaki Tajlandii są niezwykłe... Jedzenie tam bardzo przypadło mi do gustu, chociaż nie obyło się bez sensacji żołądkowych ;-)

Przepis na suszone pomidory w oleju:

- suszone pomidory

- kilka ząbków czosnku

- po łyżeczce na słoik: bazylii i tymianku

- oliwa lub olej z pestek winogron

Do słoika wrzucamy warstwę suszonych pomidorów, posypujemy bazylią i tymiankiem, wrzucamy ćwiartki czosnku i znowu zasypujemy szuszonymi pomidorami. Ja zrobiłam wersję z oliwą i z olejem z pestek winogron, zobaczę która mi będzie bardziej odpowiadała...


Potem słoik zamykamy wyparzoną i dokłanie wysuszoną nakrętką, a następnie wstawiamy do garnka na dnie wyłożonego szmatką, woda powinna sięgać do około 2/3 wysokości słoika - i od momentu zagotowania wody (na baardzo wolnym ogniu) gotujemy około 40 minut. Następnie każdy słoik wyciągamy (uwaga, gorące!), dokręcamy i stawiamy do góry dnem na 24h w zaciemnione miejsce, u mnie w kuchni pod stół. Kiedy minie czas, odstawiamy do spiżarni. Uwaga! Jeśli przy przekręcaniu słoika trochę oliwy się wyleje, trzeba powtórzyć procedurę z wekowaniem.

Smacznego:-)

niedziela, 07 marca 2010, intro-spekcja

Polecane wpisy

Komentarze
2010/03/07 11:47:03
Ostatnio jadłam makaron z łososiem i suszonymi pomidorami właśnie.
Pycha !
-
dyrdymalki
2010/03/07 18:48:09
ja w zeszłym roku sama suszyłam na słońcu pomidory i są przepyszne .. w tym roku już mam zamówienia :) więc oby słońce było :) pozdrawiam ps. a na dukanie naprawdę głodnym się nie jest :) polecam
statystyka