Blog > Komentarze do wpisu
Zakwas razowy żytni - domowy chleb podejście I

Mój brat w prezencie świątecznym oprócz książki dał mi również zakwas.

Wydawało mi się, że to jest coś magicznego, nieodgadnionego - generalnie poza zasięgiem. Chociaż nigdy nie czytałam przepisu na zakwas, założyłam że jest tak trudny że dam rady go zobić.

Zdziwiłam się :))To jest proste jak zagotowanie wody w czajniku ;)

Upiekliśmy na święta kilka chlebów i muszę powiedzieć, że jego przepis w 100% odpowiada moim preferencjom - chleb ma cudownie chrupiącą skórkę i nie jest zbity tylko puszysty w środku.

Zakwas to połączenie mąki z wodą. I tyle.

W moim przypadku mąki razowej żytniej rodzaju 2000.

Powinien mieć konsystencję coś pomiędzy kefirem a kisielem. Nie ma to większego znaczenia czy będzie rzadszy czy gęstszy.

Zakwas trzymamy w zamkniętym opakowaniu, bo potrzebne bakterie to beztlenowce.

Jeśli chcemy upiec chleb szybko - opakowanie trzymamy w temperaturze pokojowej, z dala od przeciągów. Po 24h otwieramy opakowanie i sprawdzamy czy fermentuje - jeśli tak to jest gotowy.

Jeśli trzymamy go w lodówce - dokarmiamy go min. 1 łyżką mąki tygodniowo + odrobina wody aby zachować konsystencję. Wtedy może postać baaaardzo długo.

Zakwas może być przekazywany z pokolenia na pokolenie :)

środa, 28 grudnia 2011, intro-spekcja

Polecane wpisy

Komentarze
2011/12/28 16:41:19
:)
A u mnie w lodówce jest już dzieciątko 2 tygodniowe :)) zakwas znaczy ;)
-
2015/03/31 14:21:31
Yami :) Pasowałoby d steka :) www.roadamerican.pl/pl/pancakes/
statystyka