piątek, 29 stycznia 2010
Sałatka z serem pleśniowym i słonecznikiem

Moja faworytka od kilku miesięcy. Pierwszy raz spróbowałam jej u znajomych na kolacji, tylko że z orzechami włoskimi. Moim zdaniem zdecydowanie lepiej smakuje ze słonecznikiem...

Składniki:

- rukola (lub mix sałat miękkich)

- pomidorki koktajlowe

- ser z niebieską pleśnią

- pestki słonecznika

- olej z suszonych pomidorów

sałatka z serem i słonecznikiem

Na dno kładę rukolę, na tym układam ćwiartki pomidorków, następnie w ręku kruszę ser pleśniowy, posypuję słonecznikiem, solę i na końcu polewam olejem z suszonych pomidorów. Olej (i rukolę) mam w domu zwykle po tym jak robię tagliatelle z szynką parmeńską. Próbowałam ze zwykłym olejem z pestek winogron, ale wtedy sałatka traci swój czar...

Naprawdę polecam.

czwartek, 28 stycznia 2010
Ciasto marchewkowe

Jak tylko spróbowałam pierwszego kawałka ciasta marchewkowego wiedziałam, że to jest to czego szukałam... M. także podziela moje spostrzeżenia... i nadziwić się nie może, że w tym cieście jest marchew ;) wiedziałam, że dobrym posunięciem w tym przypadku jest powiedzenie mu po fakcie ;) Przepis znalałam u Cudawianki, proszę oto link do oryginału. Oczywiście jest mnóstwo różnych wariacji na temat tego przepisu - ale mi najbardziej odpowiada ciasto bez dodatków w środku, o.

ciasto marchwiowe przygotowanie

Robienie tego ciasta to była czysta przyjemność :) Właczyłam sobie ulubione radio i przy jego dzwiękach tarkowałam marchew, a potem wszystko miksowałam. Ogólnie jest to najszybsze ciasto jakie robiłam w życiu :)

Składniki, trochę zmodyfikowane w porównaniu do oryginału:

- 6 dużych marchwi

- 4 jaja od kury biegającej

- 1 i pół szklanki cukru (ja dałam mniej - jedną czubatą szklankę)

- 2 szklanki mąki

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 płaska łyżeczka sody

- aromat waniliowy

- 3/4 kostki margaryny

- cukier puder

Najpierw rozpuściłam margarynę w garnku na małym ogniu i odstawiłam do wystygnięcia. Marchew obrałam i starłam na najmniejszych oczkach tarki, wyszło mi ponad dwie szklanki i do ciasta dodałam wszystko. Potem do miski wbiłam jajka i ubiłam je z cukrem. Następnie dodałam szklankę mąki, sodę i aromat waniliowy, znowu zmiksowałam. Dodałam marchew i drugą szklankę mąki, zmiksowałam ponownie, potem jeszcze wlałam ostygłą margarynę i zmiksowałam ostatni już raz. Ciasto ma śliczny jasnopomarańczowy kolor :) Formę do ciasta wysmarowałam masłem, obsypałam bułką tartą i wlałam ciasto. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni i tak piekłam około 15 minut, potem jeszcze 45 minut na 180 stopni. Ciasto pięknie wyrosło, kiedy trochę ostygło udekorowałam je lukrem zrobionym z cukru pudru i wody.

ciasto marchewkowe

środa, 27 stycznia 2010
Zupa buraczkowa z fasolą na ostro

W tym roku mam spore zapasy buraczków w słoiczkach, i mniej więcej w połowie zimy znudziła mi się zwykła zupa buraczkowa, dlatego tym razem postanowiłam postawić na swoją kreatywność i dodałam tego i owego. Efekt przeszedł moje oczekiwania! Jak zwykle nie próbowałam potrawy w czasie gotowania, i kiedy usłyszałam okrzyk: "Pyyyyyyszna"! wiedziałam, że mi się udało :) Zupa jest lekka i bardzo smaczna, polecam!

zupa buraczkowa na ostro

Na wywar:

- 1 skrzydełko kurczaka

- 1 mały por

- 1 marchewka

- kilka ziaren pieprzu

- liść laurowy

Na zupę:

- mały słoiczek potarkowanych buraczków

- 3 ziemniaki

- 2 łyżki soku z cytryny

- puszka czerwonej fasoli

- 2 łyżki ostrej czerwonej papryki

- łyżka ziół prowansalskich

- płaska łyżeczka vegety

- sól do smaku

- świezy mielony pieprz

Najpierw około 30 - 40 minut gotowałam skrzydełko z pieprzem i listkiem laurowym, następnie dodałam resztę warzyw, marchewkę popkrojoną w plasterki. Po około 20 minustach dołożyłam 3 ziemniaki pokrojone w kostkę i zaczekałam aż się ugotują. Wtedy dołożyłam słoiczek buraczków i sok z cytryny, oraz po chwili puszkę czerwonej fasoli (odcedzoną). Zostawiłam na wolnym ogniu dopuki buraczki nie zmiękły i dopiero wtedy doprawiłam solą, pieprzem, ziołami no i przede wszystkim ostrą papryką. Po tych operacjach odstawiłam zupę na najmniejszy gaz i zostawiłam na 10-15 min. Podałam bez śmietany.

Gdybym miała w domu świeży imbir też bym go dodała do tej zupy. Ale to może następnym razem :)

niedziela, 24 stycznia 2010
Tatar z wołowiny

Ten kto mnie zna, wie że ta potrawa jest moją Rodową Potrawą. Doskonale pamiętam, że jak byłam mała to tata mi ją często przyrządzał, więc właściwie do zawsze lubię ten smak... Jednakże wiele lat nie kupowałam mięsa, bo bałam się, że będzie słabej jakości... Ostatnio nastomiast trafiłam na notkę o tatarze na pewnym blogu, odnalazłam w markecie paczkowane mięso - tatar wołowy firmy Morliny i postanowiłam spróbować... i wyszło super. Oto przepis:

Składniki:

- 1 paczka mięsa wołowego na tatar (250g)

- 2 średnie ogórki kiszone

- ćwiartka bardzo drobno posiekanej cebuli

- 1 jajko kury wolnobiegającej

- świeżo mielony pieprz i sól

tatar wołowy

Ja wszystko wrzuciłam do miski (co widać na załączonym obrazku) połączyłam składniki widelcami, wstawiłam do lodówki na 15 min i zjadłam z chlebkiem razowym. Pyyycha!

sobota, 23 stycznia 2010
Makaron somen z kurczakiem i sosem sweet chilli

chińszczyzna

Jest to potrawa, którą poleciła mi ciocia, u niej robi absolutną furorę... Na początku podchodziłam do tego bardzo sceptycznie, ale jak już zrobiłam pierwszy raz, to wiedziałam, że to kolejny strzał w dziesiątkę...

Składniki:

- 2 porcje makaronu somen (na obrazku)

- sos sweet chilli (również...)

- 1 papryka

- garść pieczarek

- mała cebula

- pół piersi z kurczaka

- 2 łyżki sosu sojowego

- 2 jajka

Na początku wrzucamy na masło paprykę i trochę podsmażamy. Potem do tego dodaję pokrojone pieczarki, trochę wody i duszę aż wszystko będzie miękkie i wtedy jak już woda odparuje dodaję cebuję i podlewam olejem (ja - z pestek winogron). Równocześnie na drugiej patelni na oleju smażę drobno pokojoną, lekko osoloną pierś z kurczaka z dwoma łyżkami sosu sojowego. Do garnka z osoloną wodą wrzucam makaron - max na 2 minuty. W tym czasie przerzucamy kurczaka z patelni do warzyw i dodajemy gorący makaron. To jest bardzo ważne, makaron nie może leżeć - tylko gorący z durszlaka prosto na patelnię. Kiedy przemieszamy już makaron z warzywami, dodajemy 2 jajka oraz trochę sosu sweet chilli. Mieszamy, a jak jajko się zetnie podajemy na stół. Na talerzu każdy sobie do smaku polewa jeszcze sosem chilli i volia!

statystyka