środa, 31 grudnia 2008
Sałatka gyros - kebab

Składniki:

  1. 1 pierś z kurczaka
  2. 1 cebula żółta
  3. 1 cebula czerwona
  4. 1 czerwona papryka
  5. 4 ogórki konserwowe
  6. 1 puszka kukurydzy
  7. 1 kapusta pekińska
  8. ser zółty
  9. ketchup włocławek (to nie kryptoreklama, on jest moim zdaniem najlepszy)
  10. 1 mały majonez (ja używam kętrzyńskiego, mam dla niego swoiste uwielbienie)
  11. Olej
  12. Przyprawa gyros, kebab
Dość drobno pokrojone kawałki kurczaka usmażyć na oleju, wsypać całą przyprawę gyros-kebab. Następnie układać w salaterce warstwowo:
  • na dno ułożyć kawałki kurczaka
  • potem cebula surowa, pokrojona w kostkę
  • cebulę polać ketchupem
  • kapusta pekińska pokrojona w paski, gruba warstwa
  • ogólek pokrojony w kostkę
  • majonez (nie żałować)
  • cebula czerwona pokrojona w kostkę
  • kukurydza
  • papryka czerwona w kostkę
  • znowu majonez, i znowu nie żałować
  • ser żółty, starty na tarce, gruba warstwa
Edit 17.01.2009 : dziś zrobiłam tą sałatkę z lekką modyfikacją i wyszła chyba jeszcze lepiej. Zamiast majonezu dodałam sos czosnkowy własnej roboty. 4 łyżli majonezu zmieszać z 4 łyżkami śmietany. Na desce pokroić drobno 3 ząbki czosnku i rozgnieść z solą nożem. Wszysko zmieszać i wstawić na 30 -60 min przed użyciem do lodówki. Wyszło super, a i kalorii troszkę mniej:-)
Polędwiczki z morelami

Składniki:

  1. Trzy kawałki polędwicy wieprzowej (mogą być cztery lub trzy - to jest bardzo plastyczne w tym przepisie)
  2. Słoik dżemu morelowego
  3. Dwie szklanki ketchupu pikantnego (np. włocławek)
  4. Mąka
  5. Kostka rosołowa

Pokrojone polędwiczki (obsypane vegetą, słodką papryką) na grube plastry obtoczyć w mące i podsmażyć na maśle, krótko. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać szklanką wody z rozpuszczoną kostkę rosołową i dusić w temp. 180 stopni przez 40 minu. Następnie dodać 1 szklankę dzemu wraz z 2 szklankami ketchupu i zapiec przez 20 minut.

Wydaje się dziwne, ale jest naprawdę pyszne i bardzo proste w wykonaniu.

Naleśniki kanadyjskie z syropem klonowym

naleśniki kanadyjskie

Składniki:

szklanka mleka
szklanka mąki
1 jajo
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru (waniliowy, puder lub zwykły)
łyżka oleju

Ja robię je na małej patelni i placki są takiej wielkości jak patelnia. Cista lejemy żeby były grubsze niż zwykłe placki naleśnikowe, muszą być mięsiste;-) Smażę z obydwu stron aż nabiorą złotego koloru, potem na talerzu polewam syropem klonowym. Można go kupić np. w Albercie, kosztuje około 20 zł i starcza na klikanaście razy.

To jest naprawdę bardzo proste, przepyszne i efektowne śniadanie, ja je serwuję minimum raz w tygodniu, chociaż na początku jedliśmy te placki 2 razy dziennie nawet:-)

Babka ziemniaczana

Przepis mojej babci.


Składniki:

2,5 kg ziemniaków

Pół kostki masła

15 dag boczku wędzonego (lepiej mniej niż więcej)

1 cebula (jak ktoś bardzo lubi można dwie)

0,5 l mleka

trochę oleju

sól

  • Ziemniaki ścieramy w maszynie (ręcznie nie polecam:- )) i zostawiamy na sitku na około 2 godziny, żeby obciekły do miski.
  • Tą wodę co wycieknie potem przesiewamy na drobniutkim sitku, wybieramy też osad, który się przyczepił do dna miski (krochmal jak twierdzi babcia) i dodajemy do ziemniaków.
  • Na blachę, w której będziemy piec, wylać trochę oleju – tak żeby zakrywał dno.
  • Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek, jak się podsmaży (musi być dobrze wysmażony, tak żeby się cały tłuszcz stopił) dodajemy posiekaną cebulę, i po chwili jak się cebula zeszkli wrzucamy masło.
  • W garnuszku na palniku obok doprowadzamy mleko do wrzenia (dobry sposób wlać trochę wody na dno, żeby nie wykipiało).
  • Ziemniaki przekładamy do dużego garnka lub miski, dodajemy łyżeczkę, półtorej soli, następnie wrzucamy to co się smażyło na patelni i mieszamy. Jak mleko się zagotuje powoli, najlepiej po trochu w różne miejsca je wlewamy.
  • Jak już wszystko jest zmieszane, wylewamy papkę na blachę i wstawiamy do piekarnika, w moim przypadku gazowego. Babcia nawet nie podgrzewa go wcześniej, tylko od razu wstawia. Na oko piecze się  godzinę - półtorej w 180 stopniach, ale to zależy jaki piekarnik i jakie ziemniaki, no i jaka forma – jak płytka to krócej, jak głęboka dłużej, dlatego za pierwszym razem trzeba monitorować sprawę. Na wierzchu zrobi się piękna brązowa skorupka. Trzeba próbować na talerzu czy dobre, babka gorąca nie będzie nigdy sztywna, tylko trochę maziajowata. Wystygnięta jest sztywna.
  • Nam najlepiej smakuje następnego dnia, odsmażana na patelni w plastrach, podana ze śmietaną. Bardzo dobrze się przechowuje.

No i muszę teraz czekać aż się upiecze…

Wiem, że ludzie robią babkę z dodatkami – a to z plastrami boczku na spodzie, a to z pieczarkami na wierzchu, natomiast mi smakuje ta tradycyjna, babcina zwykła ze śmietaną.

Tagi: ziemniaki
12:50, intro-spekcja , drugie danie
Link Dodaj komentarz »
Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Składniki na farsz:

opakowanie mrożonego szpinaku (ja rozmrażam na jakimś sitku, żeby wody się pozbyć)
1 jajko
kilka ząbków czosnku (w zleżności od humoru od 2 do 5)
pół opakowania seru feta Fetovita
troszkę soli

Składniki na ciasto:

szklanka mleka
pół szklanki wody
1 jajko (niekoniecznie)
pół szklanki mąki (obojętnie jaka, aby biała)
szczypta soli
łyżka oleju słonecznikowego

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i mieszamy, w razie czego dodajemy troszkę mąki lub wody. Smażymy placki i w międzyczasie w garnuszku mieszamy szpinak i jajko. Odparowujemy wodę. Zgniatamy czosnek z solą widelcem i dodajemy do szpinaku, mieszamy. Fetę kroimy na kostkę i na sam koniec dodajemy do gorącego szpinaku, wyłączamy ognień i mieszamy krótko, aby pozostały widoczne kawałki fety.

Można podać z pomidorowym sosem, którego zrobienie jest banalnie proste. Kroimy cebulę, podmażamy do miękkości i dodajemy wodę oraz opakowanie przecieru pomidorowego. Połączenie szpinaku i pomidorów pobudza zmysły a dodatkowo pięknie się prezentuje na talerzu.

Miodowo-musztardowy dressing do sałaty

Ku pamięci,

1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka oleju słonecznikowego
szczypta soli
trochę pieprzu

+ dodatkowo jak ktoś lubi ząbek czosnku lub pietruszka drobno posiekana lub łyżeczka maku

Kotlety z piersi kurczaka inaczej

Bruliony, zeszyty, latające karteluszki nie zdały egzaminiu - wiele wartościowych i dobrych przepisów zgubiłam. W tej chwili internet wydaje mi się najbardziej właściwym miejscem na tworzenie swojej mini książki kucharskiej, dla siebie, dla przyjaciół i dla Was wszystkich, którzy tu zajrzą.

Do biegu, gotowi.... start!!!

Kotlety z piersi kurczaka inaczej

1 duża pierś z kurczaka
0,20 kg sera żółtego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka vegety
3 całe jaja
2 łyżki majonezu
pieprz do smaku

Jaja wymieszać z mąką, łyżką vegety, 2 łyzkami majonezu i sera, dodać do tego drobno pokrojone piersi z kurczaka. Smażyć na dużej ilości tłuszczu.

Edit: Najlepiej odstawić na chwilę po zmieszaniu kurczaka i mieszanki, a potem układać na rozgrzanej patelni.

Te kotleciki są naprawdę pyszne!

statystyka