niedziela, 07 marca 2010
Przetwory z suszonych pomidorów

Nazwałabym to właściwie "Trochę słońca Tajlandii zawekowane z pomidorami".

Z podróży po Tajlandii przywiozłam suszone pomidory, które kupiłam z myślą o przetworach właśnie. Przywiozłam też papryczki chilli które nanizane na nitkę zdobią teraz moją kuchnię, oprócz tego makarony, sosy, przyprawy... mam nadzieję, że moja kuchnia na tym skorzysta :-)!

Smaki Tajlandii są niezwykłe... Jedzenie tam bardzo przypadło mi do gustu, chociaż nie obyło się bez sensacji żołądkowych ;-)

Przepis na suszone pomidory w oleju:

- suszone pomidory

- kilka ząbków czosnku

- po łyżeczce na słoik: bazylii i tymianku

- oliwa lub olej z pestek winogron

Do słoika wrzucamy warstwę suszonych pomidorów, posypujemy bazylią i tymiankiem, wrzucamy ćwiartki czosnku i znowu zasypujemy szuszonymi pomidorami. Ja zrobiłam wersję z oliwą i z olejem z pestek winogron, zobaczę która mi będzie bardziej odpowiadała...


Potem słoik zamykamy wyparzoną i dokłanie wysuszoną nakrętką, a następnie wstawiamy do garnka na dnie wyłożonego szmatką, woda powinna sięgać do około 2/3 wysokości słoika - i od momentu zagotowania wody (na baardzo wolnym ogniu) gotujemy około 40 minut. Następnie każdy słoik wyciągamy (uwaga, gorące!), dokręcamy i stawiamy do góry dnem na 24h w zaciemnione miejsce, u mnie w kuchni pod stół. Kiedy minie czas, odstawiamy do spiżarni. Uwaga! Jeśli przy przekręcaniu słoika trochę oliwy się wyleje, trzeba powtórzyć procedurę z wekowaniem.

Smacznego:-)

statystyka