środa, 30 grudnia 2009
Tagliatelle z rukolą i szynką parmeńską
Składniki na ok 3 porcje: 4 kłębuszki makaronu tagliatelle 12 cienkich plastrów szynki parmeńskiej (na 2 osoby 8) garść rukoli suszone pomidory śmietanka 30% około 250 ml (na oko 2/3 opakowania 375 ml) Przygotowanie: Na patelnię wlewamy tochę oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, następnie wrzucamy kilka (-naście dla tych co lubią) pokrojonych w paski suszonych pomidorów i podsmażamy około 2-3 minuty na średnim ogniu. Po chwili dolewamy śmietankę i gotujemy aż zgęstnieje (z mojego doświadczenia wynika że najszybciej gęstnieje śmietanka firmy Mlekovita). Kiedy będzie już miała odpowiednio gęstą konsystencję, musi oblepić makaron, wrzucamy na patelnię gorący makaron, mieszamy, dodajemy garść rukoli - wszystko razem delikatnie mieszamy i od razu podajemy na stół; to bardzo ważne bo rukola "flaczeje". Na talerzach układamy kopiec z makaronu i na wierzch kładziemy skęcone plastry szynki parmeńskiej. Smacznego!
wtorek, 14 kwietnia 2009
Sałatka z paluszków krabowych
Sama ją wymyśliłam z okazji świąt Wielkiej Nocy, bo chciałam odmiany... Zebrałam kilka przepisów i stworzyłam własny, bazując na ulubionych składnikach. Wyszło super! Składniki: 1 opakowanie paluszków krabowych 1 duża cebula 4 jajka rzeżucha (lub kiełki rzodkiewki, ostatecznie szczypior) Majonez sól pieprz
Paluszki i ugotowane na twardo jajka pokroić w kwadraty, cebulę w drobne piórka. Posolić i popieprzyć do smaku, dodać 2-3 łyżki majonezu, rzeżuchę. Najlepiej smakuje po nocy w lodówce. Smacznego!
środa, 14 stycznia 2009
Makaron z łososiem
Wczoraj zrobiłam to danie, było przepyszne. Coś mnie ostatnio makaron kręci:-) Nie mam zdjęć, bo za szybko zjedliśmy, ale jak zrobię to kiedyś, to na pewno umieszczę, bo danie bardzo estetycznie wygląda. A przepis wzięłam z opakowania makaronu Primo Gusto Penne Tricolore, czyli trzykolorowe rurki:-) Danie jest naprawdę proste, jeśli się ma wszystkie składniki w domu:-) Składniki: 200 g makaronu Makaron ugotować w osolonej wodzie z łyżką oleju. Łososia pokroić na paseczki, średniogrube. Umytą sałatę porwać na kawałki. Awokado obrać ze skórki, pokroić i skropić sokiem z cytryny. Makaron pomieszać z łososiem, sałatą, awokado i oliwkami. Wszystko skropić oliwą. Śmietanę zmiksować z bazylią i jogurtem. Polać tuż przed podaniem... Smacznego! Pasta z tuńczykiem
Od niedawna jestem zabieganai nie mam czasu na wymyślne gotowanie :( jednakowoż nie poddaję się i wynajduję spod ziemi przepisy na dania szybkie i smaczne. Pastę nauczyłam się robić i jeść w Londynie, bo tam to dość popularne danie:-) Jest wiele możliwości... Pasta z tuńczykiem: Pół opakowania makaronu penne (jja użyłam kolorowego, ale może być jakikolwiek, oby gruby) Makaron ugotować, warzywka pokroić, dodać tuńczyka, posolić, popieprzyć i wymieszać. Banalnie proste, ale ma mnóstwo kombinacji. Jeśli nie lubicie ogórka kiszonego to zastąpcie go konserwowym. Można dodać jeszcze np. oliwki, pieczarki konserwowe, cukinie, groszek, brokuły, czerwoną fasolę... co Wam się tylko zamarzy i Wam w smak. Ja dziś zrobiłam opcję podstawową:-) Co najważniejsze... SAŁATKA JEST PYSZNA NA GORĄCO (JA PODGRZEWAM W MIKROFALI W PRACY) JAK I NA ZIMNO!!!! Smacznego!
sobota, 03 stycznia 2009
Kotlety z kapusty
W lieceum miałam chłopaka... Byliśmy ze sobą koło 2 lat, ostatecznie rzuciłam go kiedy poszłam na studia. W każdym razie pochodził on z ubogiej rodziny, która mieszkała w osadzie koło fermy drobiu i pola kapuścianego. Sporadycznie go odwiedzałam, bo wiązało się to z 35 minutową podróżą autobusem, a potem 45 minutowym marszem... Jego mama potrafiła wyczarować cuda z kurczaków i kapusty. Zamieszczam tu przepis na pyszne kotlety, idealne danie dla wegetarian - ale nie tylko. Moja siostra wegetarianka się nimi zajadała:-) Do rzeczy! Mała główka kapusty Pokrojoną na ćwiartki kapustę ugotować, przekręcić przez maszynkę, wycisnąć. Dodać sól, pieprz, jajko, trochę mąki i cebulkę i podsmażyć na odrobinie tłuszczu (ja używam masła). Z gotowej masy uformować kotlety, obtoczyć w bułce lub mące i smażyć na złoty kolor. Mniam mniam! Tagi:
kapusta
kotlet wegetariański
20:27, intro-spekcja ,
przystawki i przekąski
Link Dodaj komentarz »
środa, 31 grudnia 2008
Sałatka gyros - kebab
Składniki:
Polędwiczki z morelami
Składniki:
Pokrojone polędwiczki (obsypane vegetą, słodką papryką) na grube plastry obtoczyć w mące i podsmażyć na maśle, krótko. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać szklanką wody z rozpuszczoną kostkę rosołową i dusić w temp. 180 stopni przez 40 minu. Następnie dodać 1 szklankę dzemu wraz z 2 szklankami ketchupu i zapiec przez 20 minut. Wydaje się dziwne, ale jest naprawdę pyszne i bardzo proste w wykonaniu. Naleśniki kanadyjskie z syropem klonowym
Składniki: szklanka mleka Ja robię je na małej patelni i placki są takiej wielkości jak patelnia. Cista lejemy żeby były grubsze niż zwykłe placki naleśnikowe, muszą być mięsiste;-) Smażę z obydwu stron aż nabiorą złotego koloru, potem na talerzu polewam syropem klonowym. Można go kupić np. w Albercie, kosztuje około 20 zł i starcza na klikanaście razy. To jest naprawdę bardzo proste, przepyszne i efektowne śniadanie, ja je serwuję minimum raz w tygodniu, chociaż na początku jedliśmy te placki 2 razy dziennie nawet:-) Babka ziemniaczana
Przepis mojej babci. Składniki: 2,5 kg ziemniaków Pół kostki masła 15 dag boczku wędzonego (lepiej mniej niż więcej) 1 cebula (jak ktoś bardzo lubi można dwie) 0,5 l mleka trochę oleju sól
No i muszę teraz czekać aż się upiecze… Wiem, że ludzie robią babkę z dodatkami – a to z plastrami boczku na spodzie, a to z pieczarkami na wierzchu, natomiast mi smakuje ta tradycyjna, babcina zwykła ze śmietaną. Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Składniki na farsz: opakowanie mrożonego szpinaku (ja rozmrażam na jakimś sitku, żeby wody się pozbyć) Składniki na ciasto: szklanka mleka Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i mieszamy, w razie czego dodajemy troszkę mąki lub wody. Smażymy placki i w międzyczasie w garnuszku mieszamy szpinak i jajko. Odparowujemy wodę. Zgniatamy czosnek z solą widelcem i dodajemy do szpinaku, mieszamy. Fetę kroimy na kostkę i na sam koniec dodajemy do gorącego szpinaku, wyłączamy ognień i mieszamy krótko, aby pozostały widoczne kawałki fety. Można podać z pomidorowym sosem, którego zrobienie jest banalnie proste. Kroimy cebulę, podmażamy do miękkości i dodajemy wodę oraz opakowanie przecieru pomidorowego. Połączenie szpinaku i pomidorów pobudza zmysły a dodatkowo pięknie się prezentuje na talerzu. |
Archiwum
Ostatnie wpisy
![]() ![]() |