środa, 31 grudnia 2008
Naleśniki kanadyjskie z syropem klonowym

naleśniki kanadyjskie

Składniki:

szklanka mleka
szklanka mąki
1 jajo
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru (waniliowy, puder lub zwykły)
łyżka oleju

Ja robię je na małej patelni i placki są takiej wielkości jak patelnia. Cista lejemy żeby były grubsze niż zwykłe placki naleśnikowe, muszą być mięsiste;-) Smażę z obydwu stron aż nabiorą złotego koloru, potem na talerzu polewam syropem klonowym. Można go kupić np. w Albercie, kosztuje około 20 zł i starcza na klikanaście razy.

To jest naprawdę bardzo proste, przepyszne i efektowne śniadanie, ja je serwuję minimum raz w tygodniu, chociaż na początku jedliśmy te placki 2 razy dziennie nawet:-)

statystyka