piątek, 29 stycznia 2010
Sałatka z serem pleśniowym i słonecznikiem

Moja faworytka od kilku miesięcy. Pierwszy raz spróbowałam jej u znajomych na kolacji, tylko że z orzechami włoskimi. Moim zdaniem zdecydowanie lepiej smakuje ze słonecznikiem...

Składniki:

- rukola (lub mix sałat miękkich)

- pomidorki koktajlowe

- ser z niebieską pleśnią

- pestki słonecznika

- olej z suszonych pomidorów

sałatka z serem i słonecznikiem

Na dno kładę rukolę, na tym układam ćwiartki pomidorków, następnie w ręku kruszę ser pleśniowy, posypuję słonecznikiem, solę i na końcu polewam olejem z suszonych pomidorów. Olej (i rukolę) mam w domu zwykle po tym jak robię tagliatelle z szynką parmeńską. Próbowałam ze zwykłym olejem z pestek winogron, ale wtedy sałatka traci swój czar...

Naprawdę polecam.

wtorek, 14 kwietnia 2009
Sałatka z paluszków krabowych

Sama ją wymyśliłam z okazji świąt Wielkiej Nocy, bo chciałam odmiany... Zebrałam kilka przepisów  i stworzyłam własny, bazując na ulubionych składnikach. Wyszło super!

Składniki:

1 opakowanie paluszków krabowych

1 duża cebula

4 jajka

rzeżucha (lub kiełki rzodkiewki, ostatecznie szczypior)

Majonez

sól

pieprz

Paluszki i ugotowane na twardo jajka pokroić w kwadraty, cebulę w drobne piórka. Posolić i popieprzyć do smaku, dodać 2-3 łyżki majonezu, rzeżuchę. Najlepiej smakuje po nocy w lodówce. Smacznego!

środa, 14 stycznia 2009
Pasta z tuńczykiem

Od niedawna jestem zabieganai nie mam czasu na wymyślne gotowanie :( jednakowoż nie poddaję się i wynajduję spod ziemi przepisy na dania szybkie i smaczne. Pastę nauczyłam się robić i jeść w Londynie, bo tam to dość popularne danie:-) Jest wiele możliwości...

Pasta z tuńczykiem:

Pół opakowania makaronu penne (jja użyłam kolorowego, ale może być jakikolwiek, oby gruby)
dwie puszki tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
pół puszki kukurydzy
trzy średnie ogórki kiszone
trzy kawałki papryki konserwowej
2 łyżki majonezu
soli i pieprzu do smaku.

Makaron ugotować, warzywka pokroić, dodać tuńczyka, posolić, popieprzyć i wymieszać. Banalnie proste, ale ma mnóstwo kombinacji. Jeśli nie lubicie ogórka kiszonego to zastąpcie go konserwowym. Można dodać jeszcze np. oliwki, pieczarki konserwowe, cukinie, groszek, brokuły, czerwoną fasolę... co Wam się tylko zamarzy i Wam w smak. Ja dziś zrobiłam opcję podstawową:-)

Co najważniejsze... SAŁATKA JEST PYSZNA NA GORĄCO (JA PODGRZEWAM W MIKROFALI W PRACY) JAK I NA ZIMNO!!!!

Smacznego!

środa, 31 grudnia 2008
Sałatka gyros - kebab

Składniki:

  1. 1 pierś z kurczaka
  2. 1 cebula żółta
  3. 1 cebula czerwona
  4. 1 czerwona papryka
  5. 4 ogórki konserwowe
  6. 1 puszka kukurydzy
  7. 1 kapusta pekińska
  8. ser zółty
  9. ketchup włocławek (to nie kryptoreklama, on jest moim zdaniem najlepszy)
  10. 1 mały majonez (ja używam kętrzyńskiego, mam dla niego swoiste uwielbienie)
  11. Olej
  12. Przyprawa gyros, kebab
Dość drobno pokrojone kawałki kurczaka usmażyć na oleju, wsypać całą przyprawę gyros-kebab. Następnie układać w salaterce warstwowo:
  • na dno ułożyć kawałki kurczaka
  • potem cebula surowa, pokrojona w kostkę
  • cebulę polać ketchupem
  • kapusta pekińska pokrojona w paski, gruba warstwa
  • ogólek pokrojony w kostkę
  • majonez (nie żałować)
  • cebula czerwona pokrojona w kostkę
  • kukurydza
  • papryka czerwona w kostkę
  • znowu majonez, i znowu nie żałować
  • ser żółty, starty na tarce, gruba warstwa
Edit 17.01.2009 : dziś zrobiłam tą sałatkę z lekką modyfikacją i wyszła chyba jeszcze lepiej. Zamiast majonezu dodałam sos czosnkowy własnej roboty. 4 łyżli majonezu zmieszać z 4 łyżkami śmietany. Na desce pokroić drobno 3 ząbki czosnku i rozgnieść z solą nożem. Wszysko zmieszać i wstawić na 30 -60 min przed użyciem do lodówki. Wyszło super, a i kalorii troszkę mniej:-)
Miodowo-musztardowy dressing do sałaty

Ku pamięci,

1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka oleju słonecznikowego
szczypta soli
trochę pieprzu

+ dodatkowo jak ktoś lubi ząbek czosnku lub pietruszka drobno posiekana lub łyżeczka maku

statystyka